In English
Ring oss
08 - 654 12 60

Barmarksresor: Kroatien

Kroatien

Om resan

  • Flyg till: Dubrovnik eller Split, kanske med eget charterflyg?
  • När: Varmt väder från maj till oktober
  • Aktiviteter: Snorkling, Havskajak, Jeepsafari, Båttur med bad och lunch ombord, Vandring, Prova lokala viner eller olivolja, Mountainbike

Kroatien

Kristallblått vatten lockar många till denna del av världen och det kuperade landskapet erbjuder en mängd olika aktiviteter och varianter på utflykter, både till havs och på land. Naturen hänför och här behöver ingen gå sysslolös. Vi reser till flera städer och områden i Kroatien, här är några exempel:

Dubrovnik

dubrovnik1Dubrovnik är en av världens vackraste städer. Vid Adriatiska havet ligger den medeltida stadskärnan Stari Grad, som tagen ur en riddarfilm. Bastanta murar ramar in terrakottafärgade tak, murgrönaförsedda väggar, kyrkkupoler och bilfria gränder kännetecknar staden.

Redan på 1100-talet var staden ett viktigt handelscentra, men förstördes år 1667 av en jordbävning. Staden byggdes upp på nytt och klarade sig intakt fram till de jugoslaviska krigen på 1990-talet, då den skadades av granatbeskjutning. Efter krigsslutet restaurerades Dubrovnik på nytt. Staden är upptagen på Unescos världsarvslista och man kan knappt se några spår från kriget förutom då man promenerar runt på muren och ser alla nya takpannor.

Dubrovnik, som har ca 50 000 invånare, består av en nyare och en äldre del. Den äldre delen är Stari Grad, som är inhyst bakom de medeltida stadsmurarna och vackrast, medan den nyare delen snarare är praktisk än charmig. Här hittar du bostadshus, busstationen och hamnen, dit färjorna till öarna avgår.

Opatija

Båt och turkosblått vatten Kroatien

Båt och turkosblått vatten Kroatien

Opatija är en klassisk turist- och SPA-ort. Här finns ett vackert stenlagt promenadstråk, Lungomare, som sträcker sig 12 kilometer längs kusten. Utspridda i sluttningarna ligger tjusiga 1800-talsvillor som påminner om Opatijas storhetstid som kurort för de riktigt rika under det habsburgska väldet.

Dagens Opatija har kvar en air av ståndsmässig elegans. Här njuter man av långa promenader längs den vackra Kvarnerbukten, god mat och smaskiga bakelser på anrika wienerkaféer. Både Österrike och Italien har ju influerat staden med sin byggnadskonst och matkultur.

I Opatija badar man från betongkajer eller från klipporna. Några kilometer söderut finns långgrunda klapperstensstränder i byarna Ika och Icici. Härifrån kan du utforska berget Ucka, Istrien, de många öarna och den bergiga regionen Gorski Kotar.

Cavtat

After Work vid havet

After Work vid havet

Cavtat är en pittoresk och samtidigt mångsidig by, med närhet till sol och bad, matupplevelser, sevärdheter och fantastiskt vackra vyer. Pinjeträden ger behaglig skugga och det adriatiska havet är lika overkligt klarblått överallt. I Cavtat samsas charterturisterna med ryggsäcksvandrarna och jetset-folket med egen yacht. Cavtat ligger långt söderut i Kroatien, knappt två mil söder om Dubrovnik och bara 5 km från Dubrovniks flygplats. Endast en halvtimmes bilresa bort ligger grannlandet Montenegro.

Aktiviteter och sevärdheter i Kroatien

  • Prova på havskajak. Paddla till Lokrum för ett stopp med bad och snorkling.
  • Åk på jeepsafari mot Konavledalen och följ Napoleons gamla vägar.
  • Ät och drick gott på ”Taste of Dalmatia”.  I den lilla byn Orasac kan du se hur olivoljetillverkningen gick till på den gamla goda tiden. Förutom olivoljan får du även smaka på hemgjord ost, rökt skinka och vin. Här är det verkligen ”hemma hos” som gäller.
  • Vandra upp till berget Srdj eller vandra i Konavle, strax söder om Dubrovnik.
  • Testa mountain bike med vinprovning. Turen går genom små byar, vinfält, majsfält och passerar vackra floder. Avslutningsvis bjuds det på vinprovning i Dubrovnik Wine Cellers i Gruda.
  • Gå på en intressant stadstur. Lär känna den historiska staden Dubrovnik med en guidad tur. Denna tur är nästan obligatorisk eftersom det finns så mycket historia här och det är fantastisk syn man får uppe från stadsmuren.
  • Gör en båttur med en härlig träbåt, njut av sol och glittrande vågor.

Bilder

Intresserad

Vill du veta mer eller boka denna resa?

Kontakta oss på telefonnummer 08-654 12 60 för att få mer information, eller en offert utifrån din grupps förutsättningar.

Samarbetspartners: Kask Armada Haglofs

© Copyright 2018 Unlimited Travel Stockholm AB, responsiv hemsida av Invise